SOS, ik zoek een therapeut!
Veel mensen vinden het niet evident om een therapeut te zoeken. Uiteraard kunnen afstand en geslacht van de therapeut criteria vormen. Maar nog belangrijker is het om zicht te krijgen op de specialisatie, werkwijze en je eigen noden. Dit vergt wat inzet van jouw kant maar vermijdt een ‘op hoop van zegen’-gokje. Dus hoe begin je hier nu aan? Esther Perel wijdde er een blogbericht aan en ik ben zo vrij om hier een vertaalde samenvatting van te maken.
- Stap 1. Zicht krijgen op de specialisatie.
Tegenwoordig hebben de meeste psychologen/therapeuten een eigen website, blogs of zelfs een professioneel profiel op Instagram of Facebook. Ga daar even snuisteren want je krijgt er een eerste indruk van de hulpverlener en zijn/haar werk.
Eens je op de website bent is het belangrijk om uit te klaren of de persoon ervaring heeft met jouw thema, niet iedereen is onderlegd in alles en het is belangrijk dat je bij iemand langs gaat die wat van jouw vraag afweet. Met welke therapiestijl iemand aan de slag gaat is ook belangrijk, dit kan je vaak terugvinden op de website zelf (meestal onder methode, visie, werkwijze, …). Ik vind de stijl vooral belangrijk naar aanbod versus verwachting toe.
- Stap 2. Zicht krijgen op je eigen noden.
Omdat goed terechtkomen soms een proces is, is het handig om jezelf af te vragen waarnaar je op zoek bent. Dit kan je doen aan de hand van volgende vragen:
–Waar wens je rond te werken in therapie en waarom?
–Waarom wil je net nu therapie? Wat is de aanleiding geweest?
–Op welke manier wens je jouw doel te bereiken en waartoe ben je zelf bereid?
–Wat zijn jouw verwachtingen van de hulpverlener?
Jezelf afvragen wat je nu eigenlijk wilt doen in therapie is waardevol om te kunnen bepalen welke therapeut je daarbij nodig hebt. Verder is het ook handig om voor jezelf te achterhalen welke neigingen je hebt. Als je iemand bent die vooral actie gericht is, kan het goed zijn om eens bij je gevoelens én gedachten stil te staan (dus niet alles meteen te fixen). Daarentegen als je iemand bent die veel piekert en nadenkt kan het helpen om naar iemand te gaan die je in contact brengt met je gevoelens én je gedrag. Heel vaak zijn we geneigd om iemand te kiezen die overeenstemt met onze natuurlijke “stijl” van coping.
- Stap 3. De relatie met de therapeut.
Een van de belangrijkste elementen in een begeleiding is de relatie tussen jou en de hulpverlener. Daarin is de juiste fit vinden cruciaal. Volg daarin je buikgevoel maar weet wel dat het ook belangrijk is om bij iemand terecht te komen die jou op een niet-veroordelende manier uitdaagt, iemand die ruimdenkend is waardoor je andere opties exploreert die verschillend zijn van die van jezelf, iemand die zich wat vrijwaart van meteen te diagnosticeren of pathologiseren.
Het betekent dat je ook bereid bent om afstand te nemen van je eigen overtuigingen en verhalen om te exploreren welke andere er nog mogelijk zijn. Binnen een therapie is het écht belangrijk dat je, naast erkenning, uitgedaagd wordt. Het is eigenlijk een continue speelveld van op je gemak zijn en bij momenten toch ook wat spanning te ervaren omdat je uit je patroon wordt gehaald. Er moet een mooi evenwicht zijn tussen beide. Enkel erkenning en enkel uitdaging is niet voldoende.
Als je de stap overweegt, hoop ik hiermee wat hulp te kunnen bieden in jouw keuze. Ik draag je alvast een warm hart toe en wens je heel veel succes!
Geraadpleegde bronnen: https://www.estherperel.com/blog/how-to-find-the-right-therapist-for-you